Anna Carlstedt.
Foto: Eva Ericsson/Sveriges Radio

Gotlands extremister står till höger

"Högerextrema störst bekymmer på Gotland"
1:37 min

Höstens hot mot poliser, åklagare och fastighetsuthyrare visar på Gotlands största utmaning: de högerextrema. Det säger Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakade extremism.

Både polis och socialtjänst rapporterar till den nationella samordnaren att Gotland är förskonat från såväl religiös som vänsterrelaterad extremism, men att högerextrema hot förekommer mot enskilda och mot det demokratiska samhället.
Anna Carlstedt ska under resten av året resa runt i hela landet för att diskutera och ordna seminarier i syfte att förbättra svensk beredskap mot våldsbejakande extremism. Gotland är första stopp på den resan.
På onsdagen hölls ett kunskapsseminarium på länsstyrelsen, dit representanter för skola, socialtjänst, polisen och flera civila och religiösa nätverk och organisationer var inbjudna.

- Jag är imponerad av den kunskap som finns på Gotland och av den vilja som finns att samarbeta mot extremism här, sa Anna Carlstedt efter genomfört seminarium.

Hot om våld

Hon får ofta frågan vilken typ av extremism som är det största hotet. Det varierar från kommun till kommun, men på Gotland är det inte den religiösa fanatismen med koppling till islamism utan den högerextrema formen av extremism som oroar.
I höstas utsattes enskilda poliser, en åklagare och en fastighetsuthyrare för hot i samband med utredningen om en misstänkt våldtäkt. En utredning som sedermera lades ned. Dessa hot ser den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som exempel på hur extrema personer försöker påverka genom hot och våld. Gotland väckte i samband med detta uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".