Hans Wistrand på den brandbil han grävfirma har
1 av 4
Hasse Wistrand köpte en brandbil som använts vid utbildning på Arlanda, i bakgrunden en tankbil för vatten. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Bandvagn
2 av 4
Det började med en bandvagn. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Brandmän kollar in privat släckningsutrustning.
3 av 4
Brandmän kollar in den släckningsutrustning Hasse Wistrands firma har. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Räddningstjänstens bandvagn på lastbilsflak.
4 av 4
Brandmännen hade med sig en egen bandvagn på flaket. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Hasse har egen brandbil

"Ska man göra det måste man ha kloka grejer"
3:30 min

Efter att grävfirman ryckt in vid en skogsbrand skaffade Hans Wistrand mer och mer utrustning och hjälper nu även företag med släckning om det behövs.

Grävfirman hjälpte till vid skogsbranden i Vänge 2016 och var även på fastlandet vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Det hela började när räddningstjänstens bandvagn gick sönder, och Hasse Wistrand som hade en bandvagn i sin grävfirma hjälpte till.

- Brandman ska man inte kalla det, det innefattar så mycket med, trafikskadade och villabränder - vi gör ju den roliga biten, säger Hans Wistrand.

- Det är faktiskt lite imponerande, säger brandmästaren Henrik Johansson på Region Gotland om all utrustning grävfirman skaffat sig.

Företag som Cementa, Ragn Sells och GEAB har avtal med grävfirman om att få hjälp med brandsläckning. Om det till exempel börjar pyra i en flishög är det inte säkert att räddningstjänsten kommer förrän branden utvecklats - och där han Hasse Wistrand göra en insats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".