Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart hur stort regeringens stödpaket till Gotland blir

Publicerat fredag 31 mars 2017 kl 05.00
Peter Larsson: stödpaketet kan vara långsiktigt bättre än uthyrning av Slite hamn.
(2:17 min)
Peter Larsson talar till SLiteborna. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 3
Peter Larsson talar till Sliteborna. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Besökare på mötet i Slite, band andra Katarina Pott och Anders Johansson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 3
Katarina Pott och Anders Johansson var två av Sliteborna som ville möta Peter Larsson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Peter Larsson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
3 av 3
Peter Larsson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

När Region Gotland gjorde som regeringen ville, och lät bli att hyra ut hamnen i Slite till Nordstream, utlovades statlig kompensation. Men hur stort stödet blir är oklart.

Hyresintäkten som Region Gotland går miste om är cirka 50 miljoner kronor. Och Slite går miste om pengar från de som skulle ha arbetat med projektet. Men hur stort det utlovade stödpaketet blir är oklart. 

– Det finns inget belopp utsagt utan det kommer att beredas av regeringen efter att jag har lämnat min bedömning, säger Peter Larsson, som är regeringens kontaktperson för Gotland. 

Det är andra gången som Peter Larsson utsetts till regeringens kontaktperson för att hantera ett statligt stödpaket till Gotland. Första gången handlade det om de 100 miljoner kronor som utlovades när regeringen utsåg Ojnare-skogen till Natura 2000-område. Nu handlar det om kompensation för den uteblivna affären med Nordstream, som inte får hyra hamnen i Slite eftersom det, enligt regeringen, skulle påverka svenska förvarsintressen negativt. 

I går besökte Peter Larsson Slite, för att lyssna till Slitebornas önskemål om vad man vill att regeringen satsar på. 

– Det som kom fram är att vi ska satsa på att utveckla Slite som en ort för hälsa, sport och aktiv fritid, sammanfattade Jan-Erik Pott från Slites utvecklingsbolag mötet.

Han hoppas också på fortsatt bra stöd för att utveckla besöksnäringen, liksom en satsning på utbildning. Inte minst för att tillgodose Cementas behov. 

Regelverket för vad staten får och inte får stödja är omfattande, men Peter Larsson menar ändå att stödpaketet kan komma att betyda mer för Gotland än vad en uthyrning av Slite hamn till Nordstream hade gjort. 

– Här finns chansen att göra insatser som varar lite längre. Investeringar av olika slag, utbildning kan vara nånting som nämnts i diskussionerna. Så jag skulle säga att det här kan vara långsiktigt mer betydelsefullt för Gotlands del, än om man hade varit lastningsterminal för de här rören till Nordstrem. 

Under våren räknar Peter Larsson med att vara färdig med sin rapport som han då överlämnar till regeringen. Och troligen visar det sig i budgetpropositionen, som kommer i höst, hur mycket pengar som stödpaketet kommer att innehålla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".