K-G Roos och Per-Olof Jacobsson, två av de som låg bakom byggandet av Wisby Strand
1 av 2
K-G Roos och Per-Olof Jacobsson, två av de som låg bakom byggandet av Wisby Strand Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio
Björn Jansson håller tal i samband med tioårsjubileum Wisby Strand
2 av 2
Björn Jansson håller tal i samband med tioårsjubileum Wisby Strand Foto: Gunnel Wallin/Sveriges Radio

Wisby Strand har dragit in mycket pengar till Gotland

"Även Eiffeltornet fick kritik"
4:54 min

Wisby Strand firar 10 år i år och en utredning från Handelns Utredningsinstitut visar att den lockat fler besökare till Gotland.

Wisby Strand, eller kongresshallen, har bidragit till att turistomsättningen ökat med hela 900 miljoner kronor, enligt utredningen.

Beslut om att bygga en kongresshall togs 2003, även om planerna funnits redan i slutet på 1980-talet. 2007 var den klar, och i april samma år invigdes den.

Det var trångt i portgången, och hallen blev dryga 50 miljoner dyrare än beräknat. Efter några år visades det sig också att golvet svajade och fick byggas om för miljonbelopp.

Kritiken var hård och redan efter ett år visade det sig att den gick med förlust, och gotlänningarna fick skjuta till 7 miljoner, istället för beräknade 4,5 miljon kronor.

Nu visar den utredning som gjorts att den förutom att ha dragit in pengar till ön, också förlängt säsongen och bidragit till att antalet hotell ökat.

-Även Eiffeltornet kritiserades när det skulle byggas. Alla offentliga satsningar som är något nytt ifrågasätts, men det är bra, tycker Martin Karlsson, som gjort utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".