Migrationsverkets logga.
Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Migrationsverket: Utsatthet inget skäl till asyl

"Den lagstiftning vi har utgår från medborgarskap"
2:09 min

Carl Bexelius på Migrationsverket säger att de ser på om en person riskerar "Riskerar man förföljelse, kränkning eller tortyr vid prövning av utgår från medborgarskap vid asylprövning, och Ali Rezaei som nekas asyl är Afghansk medborgare.

Carl Bexelius som är biträdande rättschef vid Migrationsverket håller med om att folkgruppen hazarer som Ali Rezaei tillhör är en diskriminerad minoritet.

- Att man riskerar social social och ekonomisk utsatthet är ingen grund för att beviljas uppehållstillstånd, säger han.

Enligt Carl Bexelius finns flera domar, bland annat en för bara två veckor sen som säger att situationen för hazarerna generellt inte är så svårt att de har skyddsbehov. 

Att 19-åriga Ali Rezaei ska utvisas till Afghanistan beror på hans medborgarskap, även om han bara bodde 1,5 år i landet som liten och saknar anhöriga där, förklarar Carl Bexelius som inte kommenterar enskilda fall utan bara den generella situationen för hazarer och afghaner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".