Jenny Lundahl, projektledare Länsstyrelsen.
1 av 2
Jenny Lundahl, projektledare för nationalpark vid Bästeträsk. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Bästeträsk och Ojnareskogen.
2 av 2
Sjön Bästeträsk och Ojnareskogen. Foto: Foto: Gunnar Britse

Många markägare positiva till nationalpark vid Bästeträsk

Projektledaren: De allra flesta är positiva till att skydda vattnet och med vattnet även naturen
2:40 min

Förberedelserna för en nationalpark vid Bästeträsk pågår. Länsstyrelsen ser över hur marken används och kontaktar fastighetsägare och de flesta är positiva.

– De allra flesta är positiva till att skydda vattnet och med vattnet även naturen. Och att göra det genom att bilda nationalpark tycker många är en bra idé, säger Jenny Lundahl, projektledare för förstudien vid länsstyrelsen i Gotlands län.

I förstudien till nationalpark som Länsstyrelsen gör just nu så kontaktar de boende, fastighetsägare, verksamheter och föreningar i området och sammanställer deras synpunkter. Hittills har de skickat runt 300 brev och träffat 80.

– Vi kartlägger vilka människor som finns i området. Hur de använder området. Och vilka synpunkter de har om området. Då frågar vi vad de ser för möjligheter och utmaningar, dels med en nationalpark men också med området i stort. Så vi vill träffa så många som möjligt.

Staten ska äga all mark i en nationalpark och det är mellan 80 och 100 fastighetsägare som kan behöva sälja sin mark beroende på hur gränsen för en eventuell nationalpark dras.

Men det handlar inte om åkermark eller tomter med bostäder.

– Det är fullt möjligt att bo mitt i en nationalpark och ha en tomt och på en sån tomt gäller vanliga bygglovregler. Och åkermark tillhör inte de höga naturvärdena som en nationalpark vill skydda.

Hittills är det en liten minoritet som är emot planerna på Nationalpark, säger hon. Det handlar om att man bedriver en verksamhet som kanske inte kan fortsätta. Som till exempel stenbrytning. Och bolagen Nordkalk och SMA Mineral är emot planerna.

En annan verksamhet i området är bete. Deras synpunkter är att det är viktigt att kunna fortsätta med bete även om det blir en nationalpark. Det kan styras i föreskrifterna för nationalparken och varje nationalpark har sina egna restriktioner.

- Om man tittar på Kosterhavet är det tillåtet med fiske och där finns ett näringsliv som har sin utkomst i nationalparken. Det är viktigt att få med de synpunkterna så att vi kan ta med det i det fortsatta arbetet som en god förutsättning för att ha en levande nationalpark, säger Jenny Lundahl projektledare på Länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".