Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket.
Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Generaldirektör förnekar konspiration kring stenbrytning på Gotland

"Viktigt att myndigheterna resonerar med varandra"
1:53 min

Björn Risinger på Naturvårdsverket säger att myndigheter ska samarbeta, de har inte konspirerat för att stoppa Nordkalks stenbrytning i Bunge.

Nordkalk skriver till Högsta förvaltningsdomstolen att myndigheterna Naturvårdsverket, länsstyrelsen i Gotlands län och Havs- och Vattenmyndigheten på ledningsnivå samarbetat för att stoppa stenbrytning i Bunge.

- Vi på Naturvårdsverket har arbetat med de här frågorna på ett gediget sätt över åren. Både ambitionen att förbereda en nationalparksbildning å ena sidan, och å andra sidan att delta på ett aktivt sätt i prövningen av de olika kalkbrytningstäkterna i området, säger Björn Risinger som är generaldirektör för Naturvårdsverket.

Det pågick en domstolsprocess - har det påverkat era kontakter?

- Ja det är närmast en skyldighet enligt myndighetsförordningen att myndigheter ska bistå varandra, säger han.

Var det en slump att ni lyfte ut Gotland?

- Jag tror väl inte att det fanns någon särskild instruktion beträffande det. Naturvårdsverket har hanterat de underlag som har funnits från olika länsstyrelser i den takt som varit möjligt, säger Björn Risinger.

Mer om Stenbrytningen på Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".