Anita Klingvall sittande under en vägskylt och bredvid sitter krögaren Svante Örtbrandt. Båda sittande på utemöbler i solen.
Anita Klingvall och Svante Örtbrant Foto: Patrik Annerud/Sveriges Radio

Inne med servering ute

"Fler kommer att vilja ha öppet allt längre"
2:51 min

Allt fler Visbykrögare vill förlänga säsongen för uteservering. I år har för första gången två krogar sökt och fått tillstånd till årslång uteservering.

- Det står dem fritt att göra det, säger Anita Klingvall och syftar på krögarnas möjlighet att ansöka om åretruntservering utomhus.
Anita Klingvall är handläggare på tekniska förvaltningen på Region Gotland och har hand om markupplåtelser.
Hon berättar att regionen sedan 2015 har en generös inställning till uteserveringar.
- Hittills har vi inte sagt nej till någon. Det enda viktiga är att de måste se bra ut med hänsyn till världsarvet om det handlar om en uteservering i innerstan.

Den 15 april är officiellt premiärdatum för uteserveringar på Gotland, men i år har en handfull redan satt upp sina terrasdäck efter att ha sökt och fått dispens för tidigare start.
33 krogar har hittills ansökt om uteserveringstillstånd, vilket är ungefär hälften av det antal som brukar ha sommaruteservering.
Anita Klingvall räknar med att resten bara är sena med sina ansökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".