Nya Sävehuset.
Nya Sävehuset. Foto: Anna Jutehammar/ Sveriges Radio

Dämpad akustik och dålig luft i Kulturskolans nya lokaler

"Akustiken är alldeles för dämpad för sång"
2:39 min

Lärarna vid Kulturskolan i Visby klagar på ventilationen i Visbygymnasiets nya Sävehus. Brister i akustiken gör också att musiklärarna har svårt att höra sången och att elever och lärare måste anstränga rösterna.

Det handlar om Kulturskolans lokaler i nya Sävehuset där dålig ventilation gjort att många blir torra i halsen och drabbas av näsblod enligt Åsa Österdahl som är skyddsombud och lärare.

- Det är ett problem arbetsgivaren och regionen jobbar på att åtgärda vilket är jättebra, säger hon.

Ett mer långsiktigt problem är akustiken i de nya lokalerna som är för dämpad för musik och sång, vilket gör att bland andra körsångare måste anstränga rösten för mycket.

- Jag hör inte sångarna. Flera körsångare har upplevt att de får träningsvärk i halsen, man pressar på och då blir man spänd, säger Maria Wessman Klintberg lärare i sång, kör och musikal.

Örjan Grimlund, chef för kulturskolan  hur ser du på kritiken?

- Jag har idag fått besked om att man behöver ytterligare tid från entreprenören för att bli färdig med ventilationen, säger han.

Det räknar han med att de blir klara med ganska snart. Däremot kan han inte säga när den dämpade akustiken kan åtgärdas.

Thord Rasmusson vid regionens teknikförvaltning, som är projektledare för Sävehusbygget, bekräftar att ventilationen ännu inte fungerar som den ska och säger att det kommer att ta tid att trimma  in den, eftersom det är ett stort och komplicerat hus.

När det gäller kritiken mot akustiken, säger han att arbetet med att bygga om med akustikplattor redan påbörjats, men har försenats något.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".