Ett stort fartyg med en lyftkran ombord.
Fartyget som används under dagens undersökningar. Foto: MMT.

Havsbottnen i Östersjön rensas från minor inför gasledningsbygge

"Vi hittar extremt mycket shoppingvagnar"
2:41 min

När den ryska gasledningen Nord Stream 2 ska byggas måste havsbotten rensas från minor, men det är inte bara minor som man hittar då.

För att undersöka havsbotten har bolaget hyrt in fartyget Stril Explorer som kartlägger förhållandena. Fartyget har redan hittat några hundra minor. Men det är långt ifrån bara minor som ligger på havets botten.

– Vi hittar extremt mycket shoppingvagnar. Det tog ett tag innan jag förstod att de kommer från färjorna. Av någon anledning hamnar de överbord, säger Ola Oskarsson som är teknisk chef på fartyget.

De har även hittat en ganska ny Volkswagen Golf mitt ute på Östersjön. Men det vanligaste är färgburkar och oljefat som folk har dumpat överbord.

I januari togs beslutet om att rören till gasledningen Nord Stream 2 får förvaras i Karlshamns hamn. Nu undersöks havsbottnen där bolaget planerar att lägga ledningen.

Mer om Nord Streams gasledning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".