Öspelskuken
Den omtalade öspels-fallosen anno 1999. Idag vill arrangörerna för ö-spelen 2017 lokalisera den Foto: Island Games

Efterlyses: enorm penis till ö-spelen

Projektledaren om penisen: Vi får väl tejpa ihop den om det behövs
2:55 min

Den har varit cementerad i gotlänningars medvetande sedan ö-spelen 1999. Nu vill arrangörerna hitta den enorma dolmen igen.

Med två månader kvar till invigningen är det lätt att minnen väcks till liv: Den 26 juni 1999 på Strandgärdet i Visby är det smockat med folk. Bara deltagarna till själva idrottstävlingen är 1858 stycken och representerar 22 öar. Totalt finns ungefär 4000 personer på plats för att välkomna ett idrottsevenemang av extrema mått för Gotland. Men det är bara en sak som besökarna kommer ha kvar på näthinnan efter: bilden av en stor fallossymbol som till synes ejakulerar.

På plats rullas nämligen en vagn ut med det som mest liknar en penis. Ur penisen sipprar vatten upp, som en del av den traditionsenliga vattenceremonin som varje arrangör är fri att utforma själv. Det handlar om att på något vis förena vatten från alla de öar som deltar i spelen, som representanter tagit med sig hemifrån.

I den avlånga skapelsen hade konstnärerna installerat en vattenpump och när den skulle starta så kom vattnet stötvis i början av spektaklet.

– Det blev precis så vackert som vi ville ha det, säger Tomas Jankert, en av konstnärerna bakom idén att göra just ett fallosliknande konstverk.

– Vi konstnärer kan ju vara lite flummiga ibland.

Per Wallstedt är projektledare för ö-spelen 2017 på Gotland och trots att det är 18 år sedan invigningen 1999 minns han händelsen tydligt.

– Jag var i publiken och när den här vagnen med fallosen rullades in blev det helt tyst. Alla bara tittade. Den tog fullständigt andan ur publiken, säger han.

 Nu vill Per Wallstedt att penisen ska göra någon form av comeback.

– Vi har ett fallosarv att hantera och det är en jättespännande utmaning att göra en hommage till den efter så lång tid. Men vi kan inte lova att det blir en comeback eftersom vi vet inte vet skicket på den idag.

Just nu arbetar arrangörerna för ö-spelen 2017 med att lokalisera konstverket.

– Vi hoppas att välinformerade radiolyssnare hör av sig med information som leder till att den hittas. Det är ett detektivarbete.

När Tomas Jankert får höra om att det penisliknande konstverket eftersöks blir han glad.

– Det låter ju som en bekräftelse på att det hela inte var anstötligt eller att man tog illa vid sig. Och då känns det välsignat. Skulle ni hitta den skulle det vara fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".