Mia Stuhre
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Efter kritiken: Almedalsveckan ställer nya krav

"De får inte vara i programmet"
3:40 min

Ledningen för Almedalsveckan fick kritik efter att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tilläts delta i veckan. Men nu backar ledningen för veckan, däremot inte på allt.

Nordiska Motståndsrörelsen får fortfarande hyra mark av Region Gotland och hålla tal i Almedalen. 

- Alternativt hade varit att vi tog bort talarplatserna helt, så att ingen fick använda dem. Vi kan inte bara stänga ut NMR. Jag tycker det är tråkigt att NMR är på plats och jag tycker inte om det, men vi kan inte göra någonting åt det, säger Dahlby. 

Det finns ett gammalt beslut från 1998 i kommunstyrelsen om uthyrning av regionens lokaler. I beslutsunderlaget skriver politikerna att "...om det finns skäl, såsom befarande ordningsstörningar eller vid misstanke om lagbrott, exempelvis hets mot folkgrupp, kan, efter prövning i det enskilda fallet, förhyrning nekas." Den dåvarande kommunstyrelsen beslutade att det här blev en allmän policy för uthyrning av kommunens lokaler.

- Jag hade inte kunskap om det här beslutet. Det får juristerna se på. Jag vet inte om kan man jämföra lokaler med allmän mark. Vi får se på det, säger Leif Dahlby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".