Karlsöarna.
Karlsöarna - lillön närmast. Foto: Gunnar Britse

Försvaret vill öva nära Karlsöarna under känslig häckningsperiod

Länsstyrelsen: Två helt olika intressen
1:54 min

I slutet av maj när många fåglar ligger på ägg vill luftvärnsregementet Lv 6 lågflyga i närheten av Karlsöarna i samband med en skjutövning.

Den 27 eller 28 maj vill luftvärnsregementet Lv6, som just nu är stationerade på Gotland, flyga på som lägst 500 meters höjd i restriktionsområdet där bland annat Karlsöarna ligger. Flygplan kommer att bogsera mål som det ska övningsskjutas på med skarp ammunition över havet utanför Tofta skjutfält.

Varken skjutning eller de lägsta flygningarna kommer enligt luftvärnsregementet att ske inom öarnas fågelskyddsområden. Men slutet av maj är en känslig period för fågellivet, då ligger de flesta måsfåglar, ejdrar och sillgrisslor på ägg.

– Det är klart att fåglarna är känsliga under den här perioden. Annars skulle inte det här fågelskyddet med restriktionsområde ha inrättats för att man anser att flygning kan störa fågellivet, säger Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Det är länsstyrelsen som ska fatta beslutet om försvaret ska få tillstånd att genomföra övningen i restriktionsområdet.

– Det är ju två helt olika intressen som måste sammanvägas och vi får se om vi behöver sätta några villkor för att tillgodose skyddet trots att man kanske får ett tillstånd, säger Anna-Lena Fritz.

Relaterat

Mer om Gotland och Försvaret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".