Monika o Jan-Erik Eriksson visar sina ombyggda hus. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
1 av 2
Monika o Jan-Erik Erikssons ekonomibyggnader i Juves i Väte är numera bostäder och spa-anläggning. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Monika och Jan-Erik Eriksson. FOTO: Johan Hellström/Sveriges Radio
2 av 2
Monika och Jan-Erik Eriksson. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Ladugårdar och hönshus kan bli bostäder på landsbygden

Hela Sverige ska leva: Det saknas bostäder på landsbygden.
2:16 min

Kan ombyggda ladugårdar, hönshus och andra ekonomibyggnader bidra till att lösa bostadsbristen på landsbygden?

Det hoppas i alla fall organisationen Hela Sverige ska leva, som i går kväll ordnade ett möte på temat. Ett möte som inleddes med att Jan-Erik och Monika Eriksson visade de fyra hyreslägenheter, fyra gäststugor samt den spa-anläggning som de byggt på gården i Väte. Allt i före detta ekonomibyggnader som stått tomma efter att de tömts på djur och annan verksamhet. 

– Jätteintressant, tyckte bland andra Stig Hansson från Öja, som tagit sig till Väte denna kväll.

Han vill helst slippa se alla de ladugårdar och andra byggnader som i dag bara står och förfaller. 

Visningen – och det efterföljande mötet – arrangerades av Hela Sverige ska Levas Gotlandsavdelning, där Bengt Wickman är ordförande: 

– Det saknas lägenheter på landsbygden. Och då tänkte vi att det finns så mycket tomma ekonomibyggnader som bara står där, och man kan ändra användningen av dem och göra om dem till boenden. 

På plats i Väte fanns bland annat representanter från Region Gotland som berättade om de bygglov som krävs. Här fanns också bankfolk som pratade om sina krav för att låna ut pengar till projekt som dessa. För trots att det varit lätt att hitta hyresgäster så har det varit svårt att få lönsamhet i makarna Erikssons satsning – i alla fall i strikt ekonomisk mening. 

– Vissa av våra hyresgäster är vänner för livet, det tycker jag är den stora vinsten. Den stora sociala gemenskapen, säger Jan-Erik Eriksson. 

Men ekonomiskt går det just nu inte plus, berättar Monika Eriksson. Fast i slutändan, på lång sikt, kommer projektet att gå ihop, tror Jan-Erik. Även om Monika är lite mer tveksam. 

På frågan om vad som hade hänt med byggnaderna om man inte byggt om dem, svarar Jan-Erik Eriksson: 

– De hade sett bedrövliga ut. Dem hade vi ändå behövt göra nånting med, annars hade man fått riva ner dem. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".