Abborre.
Abborre. Foto: Peter Eklöv/Uppsala universitet.

Forskare vill dra tillbaka sin artikel om fiskyngel som äter plast

Orkar inte försvarar kritiserade resultat
1:12 min

Forskarna bakom en kritiserad studie om abborryngel vill nu dra tillbaka resultaten, trots att de hävdar att de är korrekta, rapporterar Vetenskapsradion.

Studien publicerades i fjol i tidskriften Science. Nu säger forskarna till den konkurrerande tidskriften Nature att de vill återkalla sin artikel, även om de menar att den är korrekt.

Det var i fredags som Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet i forskning konstaterade att det var anmärkningsvärt att artikeln hade accepterats av Science.

Originaldata saknas, och expertgruppen menar att forskarna har agerat oredligt eftersom de dessutom inte hade etiskt tillstånd för försöken.

Forskarna hänvisar till att en bärbar dator blev stulen, och att backup-systemet på universitet inte har fungerat. Samtidigt säger de till Nature att de inte kommer att orka fortsätta försvara resultaten, och därför hellre vill att artikeln dras tillbaka.

I artikeln menad de att abborryngel i Östersjön hellre skulle äta plast än vanlig mat.

Studien genomfördes på forskningsstationen Ar på Gotland. Det var kollegor där som anmälde den eftersom de menade att skillnaden på vad de såg på plats skiljde sig för mycket mot vad som publicerades i den vetenskapliga artikeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".