Jessica Hermansson, mjölkbonde i Gothem
Jessica Hermansson är kritisk till att ägarna till Gothemsgården inte straffas för sitt köttfusk. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio

Lantbrukare kritisk till att ingen åtalas för köttfusket

"Vi skulle inte komma undan med det"
2:16 min

Jessica Hermansson drabbades av Gothemsgårdens konkurs och köttfusk, och hon tror inte att bönder kommit undan om de fuskat.

Gothemsgårdens köttskandal svider fortfarande i socknen och för de lantbrukare som blivit utan ersättning för djuren de sålde till det konkursade slakteriet. Många drabbades också dubbelt som delägar ei Gotlands ekologiska som också gick i konkurs efter att ha gjort affärer med slakteriet.

- Vi trodde faktisk på det här, med facit i hand kan man säga att vi var väldigt naiva. Det var för bra för att vara sant, säger Jessica Hermansson.

Det värsta för henne är att de som drev Gothemsgården klarade sig undan straff för att de märket om billigt utländskt kött och sålde det som ekologisk kött från Gotland.

- Om jag och mina kollegor som föder upp djur, om vi skulle göra något liknande - vi skulle inte komma undan med, vi skulle få otroliga böter och djurförbud, säger hon.

Hur går du vidare?

- Jag fortsätter försöka hitta goda affärer, och ska kanske lyssna lite mer på min man för han var rätt anti Gothemsgården redan från början, säger Jessica Hermansson.

Mer om Gothemsgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".