Ragnar Östermark. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Ragnar Östermark. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Fler unga på Gotland tvångsvårdas för drogmissbruk

Beroendeenheten: Tvångsvård sker bara i väldigt allvarliga situationer
2:23 min

Idag tvångsvårdas fler unga på grund av drogmissbruk jämfört med för tio år sen. Fler anmäls också för narkotikabrott efter innehav och bruk av droger.

Att fler får vård beror på att det är mer droger på ön nu, säger Ragnar Östermark, chef på beroendeenheten på Region Gotland.

– Det hänger ihop, det gör det absolut. Det är naturligtvis så. Vi ser också det, och pratar med polisen och delar den bilden att det är väldigt, väldigt lätt att få tag i. Framför allt cannabis, men i stort sett alla droger är lätta att få tag i. Det är ju ett stort problem.

Statistiken från beroendeenheten visar att det är fler unga mellan 18 och 25 år som får tvångsvård enligt lagen om vård av unga (LVU) och lagen om vård av missbrukare (LVM) och också frivillig vård enligt Socialtjänstlagen.

2006 var det 2 personer som placerades i tvångsvård enligt LVM och ingen enligt LVU och 5 enligt socialtjänstlagen.

2016 var det 8 personer enligt LVM och 5 enligt LVU och 15 enligt socialtjänstlagen.

Totalt alltså tre gånger så många förra året som för tio år sen.

Ragnar Östermark säger att det också är många fler olika droger på Gotland och fler unga som knarkar nu än för tio år sen.

– Det har ju blivit så att nätdrogerna blivit stora och utbudet via internet har blivit enormt. Idag kan man inte längre prata om en handfull droger utan idag finns egentligen alla droger på Gotland. Det är betydligt fler än 100 som är lätt att få tag på internet.

Utvecklingen syns också i Polisens statistik över anmälda narkotikabrott.

2006 var det 395 anmälda innehav och bruk av narkotika och 2016 var det 586.

Nära 200 fler anmälda innehav och bruk av droger.

När det gäller tvångsvård är det något som man tar till i undtagsfall. Då är missbruket allvarligt. Först försöker man med frivillig vård, säger Ragnar Östermark.

– Det är de lägena där personen inte vill se problemet. Det är i regel väldigt allvarliga situationer. Det är mer en inställning hos den det handlar om, hur väljer man att lösa det här. Är man samarbetsvillig eller inte? Det är väldigt viktigt också vilket preparat man missbrukar, det styr ganska hårt, säger Ragnar Östermark, chef på beroendeenheten på Region Gotland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".