Mats Wihlborg
Mats Wihlborg. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Polisen tar färre som säljer narkotika

Åklagaren Mats Wihlborg: De större beslagen gör vi inte för närvarande.
2:37 min

Samtidigt som det är mer droger på Gotland och fler anmälda brott för bruk och innehav av narkotika är det färre som grips för försäljning av narkotika.

Åklagare Mats Wihlborg anser att det hänger ihop med att Polisen lagt ned narkotikaenheten.

– Vi driver ju inte narkotikautredningar på samma sätt som vi gjorde för ett antal år sen när vi hade en narkotikaenhet med stor kompetens som då mer eller mindre uteslutande höll på med den här typen av frågor och försökte jobba fram ett ärende. Såvitt jag vet så bedrivs det ingenting sånt inom Polisen, säger Mats Wihlborg.

P4 Gotland har under veckan berättat att det är mer droger och att det är lättare att få tag på droger på Gotland.

Vi har också berättat att det är fler anmälda brott som gäller innehav och bruk av narkotika nu jämfört med för tio år sen.

Förra året var det nästan 600 anmälda brott, vilket är nära 200 fler än för tio år sen.

Men när man tittar i statistiken ser man samtidigt att de anmälda brotten som gäller överlåtelse - försäljning - av narkotika är färre nu än tidigare. 2015 och 2016 var det 32 anmälda brott. Den senaste tioårsperioden har det oftast varit dubbelt så många eller fler.

– De flesta fallen som man har nu gäller innehav och bruk. Man tar någon på bar gärning eller någon som är påtänd och så har de lite krafs på sig och så gör man en husrannsakan och hittar lite där. Det är mer springa-på-ärenden. Men de här större beslagen gör vi ju inte för närvarande. Jag ser med en viss oro kring det här att vi inte har det punktat på samma sätt som förr, säger åklagare Mats Wihlborg.

Redan i höstas var Mats Wihlborg kritisk till att Polisen lagt ned narkotikaenheten och sa i P4 Gotland att "problemet numera är att narkotikaenheten är pulveriserad" och att "det är ett stort problem att det inte bedrivs någon klok narkotikaspaning längre."
Och så är det alltså fortfarande, säger han.

– Polisen menar ju på att de bedriver narkotikaärenden på ett annat sätt och att det ska vara lika effektivt som det tidigare varit. Tittar man på resultaten och antal större narkotikaärenden vi haft de senaste åren så visar det ju inte på att det ska ha varit särskilt lyckosamt. Jag vet att de kommer säkert hänvisa till den pågående omorganisationen, och det är säkert en del i det här. Men det hjälper inte, det ska ändå fungera, säger Mats Wihlborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".