Poliser i Almedalen i Visby.
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Politiker vädjar till polisen att stoppa nazister

Tommy Gardell (S): Vi vädjar till polisen att ändra beslutet
1:42 min

Ledningen för tekniska nämnden skriver till polisen att det var ett misstag att säga ja till ett nazistisk parti, och de vill nu att polisen drar in tillståndet.

Det var en tjänsteman som gav klartecken till ett nazistiskt parti att delta under Almedalsveckan, utan att politikerna informerades eller fick möjlighet att ta ställning till beslutet.

– Det har gått rätt till. Men i det här fallet skulle man kanske ha tänkt till, det här är inte vilken organisation som helst som söker markupplåtelse, säger Tommy Gardell (S) ordförande i tekniska nämnden.

Han tycker att det beslutet skulle överlåtits till förvaltningschef och politiker så att de kunnat se om dte gick att säga nej. Och eftersom Region Gotland sa ja sa även polisen ja till partiet.

– Vi tar upp den oro som folk känner, som hör av sig och är oroliga, som är rädda, som inte villl att en våldsbejakande organisation kommer hit, man vågar inte gå ned dit. Då ber vi polisen att, tänk till en gång till och ändra beslutet, säger Tommy Gardell.

Till nästa år ska de se över sina regler och rutiner för att se om det på laglig väg går att hindra att den typen av organisationer deltar i Almedalsveckan.

Mer om Almedalsveckan i P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".