Tommy Gardell inviger. Anders Ekström och Ulf Almgren tillsammans med några gymnasieelever som byggt det hela övervakar
Foto: Region Gotland

Prisad idé som sparar vatten invigd

Ett 130 kubikmeter stort vattenmagasin som kan användas till att vattna fotbollsplaner, dammbindning och biltvätt invigdes i Visby idag.

I vattenmagasinet lagras spolvatten från Bingeby vattenverk. Vatten som alltså inte är dricksvatten kommer att tas tillvara ändå.

– Den här miljösnilleblixen kommer även att hålla fotbollsplanerna gröna under Island Games i sommar, säger Tommy Gardell i ett pressmeddelande från Region Gotland.

Det är ett underjordiskt vattenmagasin i ett 270 meter långt rör som vatten nu kan lagras. 1000 liter i minuten kan hämtas vid en brandpost. Men dte är inte för privatpersoner.

Anders Ekström och Ulf Almgren fick regionens förnyelsepris i fjol för sin idé. sen har gymnasieelever från bygg- och anläggning hjälpt till att bygga det hela.

Även brandkåren kan även använda vattnet vid behov. Investeringen på en halv miljon kronor räknar man med att snabbt tjäna in. Läs mer på regionens hemsida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".