Anders Ekström och Ulf Almgren, Teknikförvaltningen.
Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Återvinning av vatten räddar fotbollsplaner

1:29 min

En ny reservoar lagrar spolvatten för att hålla fotbollsplaner och växter gröna trots bevattningsförbudet. En lösning som både återvinner och sparar vatten.

Vid Bingeby vattenverk vid Skarphällsområdet i Visby forsar vatten ner i en brunn och till en nylagd lång reservoar av stora rör.  

– Det här vattnet använder vi när vi backspolar våra kolfilter för Bingeby vattenverk och då får vi ett överskott på vatten. Det är alltså spolvatten, det är inget dricksvatten. Vi pumpar in det i en lång resorvoar, säger Anders Ekström på Teknikförvaltningen.

Hur mycket vatten handlar det om?
– Det handlar om ungefär 400 kubikmeter vatten i veckan, säger han.

Så istället för att det här vattnet åker ut i havet så återvinns det och används istället för färskt dricksvatten till bland annat bevattning av de fotbollsplaner som Region Gotland har underhåll och drift på.

– Vi använder det till dammbindningen av enskilda grusvägar. Och det är ganska stora mängder vi använder till det, 1000 kubikmeter per säsong. Och till växtbevattningen, som regionen har på stan med blommor och urnor. Till spolbilarna som spolar avloppsnätet, säger Ulf Almgren på Teknikförvaltningen.

Hur mycket färskt dricksvatten är det ni sparar på det här sättet?
– De här fyra 400 kubiken som vi backspolar varje vecka, det tar vi ju under högsäsong, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista