Polisen vill ha övervakningskameror under Almedalsveckan

Polisen överväger att använda övervakningskameror under Almedalsveckan. Det uppger SVT.

Med anledning av det rådande säkerhetsläget, och terrordådet i Stockholm i april, kan polisen komma att placera ut kameror under politikerveckan i Almedalen.

Man har nu undersökt Almedalen för att hitta lämpliga platser där kamerorna kan placeras.
– Det är mot bakgrund av den ökade hotbild vi ser i samhället, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.

Joakim Söderström leder polisens satsning på att kunna använda övervakningskameror på särskilda platser för att bättre kunna förebygga och lösa brott. På Gotland har han gjort en snabbvisit för att titta närmare på Almedalen.

Det handlar i så fall om att tillfälligt sätta upp kameror på allmän plats. Bilderna kan polisen sedan följa i realtid och använda för att koordinera sin insats.

– Det är ju mot bakgrund av det som har hänt på Drottningsgatan och den ökade hotbild vi ser i samhället, en utsatthet för både journalister, politiker och opinionsbildare. Mot det så har vi sett att kameror är ett väldigt viktigt verktyg – att kunna ha koll på området och att kunna utreda när något har hänt. Så vi tror att det kan vara ett viktigt verktyg att använda även i Almedalen, säger Joakim Söderström.

Den senaste tiden har den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens planerade närvaro under veckan väckt starka känslor. Om kameror skulle användas, så kan deras plats vara aktuell, säger Joakim Söderström.

Källa:SVT