Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missnöjda SO-lärare lämnar Södervärnskolan

Publicerat torsdag 8 juni 2017 kl 05.00
Erik Wennström: Skolan förlorar en väldigt stor och oersättlig kompetens.
(2:15 min)
Erik Wennström, SO-läraren på Södervärnsskolan i Visby.
1 av 2
SO-läraren Erik Wennström är den ende SO-läraren som blir kvar på Södervärnskolan i höst. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Marcus Larsson rektor Södervärnskolan
2 av 2
Marcus Larsson, rektor på Södervärnskolan.

Tre av fyra legitimerade SO-lärare på Södervärnskolan i Visby slutar till hösten. Bakgrunden är att ingen av dem har fått del av de senaste årens satsningar på höjda lärarlöner.

SO-lärare undervisar i samhällskunskap, religion, historia och geografi. Men de uteblivna satsningarna på SO-lärarna är ett tydligt tecken på att deras insatser inte värderas lika högt som de andra lärarnas. Det menar Erik Wennström, den enda av de fyra SO-lärarna på Södervärnskolan som blir kvar i höst: 

– Det är rätt uppenbart när ingen av oss tilldelades de här extra lönepengarna i form av lärarlönelyftet, samt att ett antal av oss har sökt förstaläraruppdrag och inte tilldelats något. 

Förstelärarreformen ska underlätta för lärare att göra karriär, och höja sin lön. Lärarlönelyftet ska ge bättre betalt åt särskilt kompetenta lärare. Men pengarna, som staten står för, räcker inte till alla, och det är ledningen på varje skola som beslutar vilka lärare som ska få del av dem. 

Södervärnskolans rektor Marcus Larsson säger att han inte har hört talas om missnöjet bland SO-lärarna förrän nu, när P4 Gotland får tag i honom. 

– Hade kritiken kommit direkt till mig så hade jag kunnat bemöta den och kanske kunnat jobba med frågan, säger han. 

Att ingen av skolans SO-lärare har fått del vare sig förstelärarreform eller lärarlönelyft, är dock ett faktum han känner väl till. 

– Absolut. Men där det ju också så att... ja, det fanns ju inte till alla och jag gjorde en bedömning att det fanns andra som uppfyllde kriterierna mer, så det har ju gått till andra. Och det har inte funnits uttalat att det ska finnas förstelärare i varje ämne. 

Hur löser ni situationen i höst när tre av fyra SO-lärare på Södervärnskolan slutar? 

– Vi har en annons ute där vi söker lärare i SO. Men det är inget söktryck på tjänsterna och det är det nästan inte på några tjänster i dagsläget. Det är brist på lärare. 

SO-läraren Erik Wennström tror att tappet av de tre lärarna kommer att påverka eleverna negativt. 

– Skolan förlorar en väldigt stor, och jag skulle vilja säga oersättlig, kompetens när de här kollegorna väljer att gå till annan verksamhet. Och det finns ju alltid en risk att det sätts in obehörig personal. 

Och vad händer då med till exempel betygssättning? 

– Ja, det blir ju någon utomstående som inte undervisar eleverna som får sätta betygen, säger Erik Wennström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".