Almedalsveckan 2016 vägbom
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Motorhistorisk förening stoppad i Almedalen

0:59 min

Motorhistoriska Riksförbundet har flera år haft baksätesdebatt under Almedalsveckan. I år får de inte sitta i en bil - inte ens om den saknar hjul.

– Det är sorgligt, säger Motorhistoriska Riksförbundets förbundsordförande Peter Edqvist.

Han säger att de inte får tydliga besked från Region Gotland vad det är som är förbjudet. De vill ha baksätesdebatt i en gammal bil från 1920-talet och är beredda att palla upp den och montera bort hjulen så att inte en terrorist kan stjäla bilen och köra över folk med den.

– Det drar ett löjets skimmer över Region Gotlands ställningstagande, säger Peter Edqvist.

– När det gäller terrorist-spåret är det inget vi diskuterat överhuvudtaget, säger Anita Klingvall, handläggare av markupplåtelse vid Region Gotland.

Men hon säger att det är motortrafikförbud inom det avstängda området. Det beror på säkerhet, tillgänglighet och framkomlighet. Hon säger att de inte utestängt någon, utan erbjudit dels en plats på Holmen utan fordon eller på en plats där alla som vill ha med fordon får vara.

– Transporthistoriska nätverket har accepterat det och kommer vara där de var förra året, säger Anita Klingvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista