Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skog i Bäl.
Skog i Bäl. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Rekordmycket skog skyddas på Gotland

2:37 min

Rekordmycket skog skyddas nu på Gotland för att uppnå målen från regeringen. Men det är en bit kvar för Länsstyrelsen att klara målen.

– Nu är vi i ett område som heter Burgathagen i Bäl socken. Nu står vi i en barrsumpskop med inslag av ädellövträd. Det är en väldigt speciell naturtyp på Gotland och väldigt artrik, säger Ingrid Thomasson, på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Det är en gammal och något vildvuxen skog, till synes orörd och sagoaktig. Det luktar barr och fuktig mark.

Ingrid Thomasson visar ovanliga och hotade lavar och berättar att det här området ska bli naturreservat i år.

Det blir ett bidrag till det regeringsuppdrag från 2012 att skydda 150 000 hektar skog i Sverige och 4300 hektar skog på Gotland till 2020 - 1,4 procent av Gotlands yta.

Hur har det gått hittills?
– Vi jobbar på det. Och vi är en bra bit på vägen, men vi är inte i mål ännu på ett tag.
2020 ska det vara klart. Hur kommer det gå?
– Ja. Vi får väl se. Visst är tanken att arealmålet ska vara klart 2020. Men arbetet med att skydda natur kommer inte att vara färdigt till 2020, som vi ser det nu.
Vad letar ni efter?
– Vi letar framför allt efter gammal skog som har höga naturvärden. Vi har mycket gammal skog kvar om man jämför med övriga södra Sverige.

Det är svårt att få en exakt siffra på hur mycket som är kvar att skydda för att uppnå målen. Det beror på att det är oklart hur det blir med föreslagna Natura 2000-områden som Bäste Träsk.

En konsekvens på Gotland är att framför allt privata markägare får se sin mark bli naturreservat eller biotopskyddad.

Ännu mer mark ska skyddas, enligt ett annat regeringsuppdrag, i en omfattning som beskrivs som historisk. Det handlar om våtmarker, sjöar, vattendrag och havsmiljöer.

Länsstyrelsen har fått mer resurser för att genomföra det och för att ersätta markägare.

– Ja, regeringen har sett att vi inte har varit på väg att nå det här målet som är uppsatt, så därför skjuter de till de här pengarna för att vi ska kunna nå det här målet. Själva målet kommer sig av våra internationella åtaganden. Vi har skrivit på både Agenda 2030 och konventionen om biologisk mångfald att vi ska skydda natur och öka vårt naturskydd. Så det behöver vi uppfylla, säger Ingrid Thomasson, på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".