Bruna bönor i Linde.
Bruna bönor i Linde. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Ökad odling av bruna bönor och linser

2:17 min

Vegotrenden gör att efterfrågan på närproducerade proteinrika baljväxter är stor. På Gotland odlas nu mycket mer gotlandslinser och bruna bönor än i fjol.

Sören Sandqvist, lantbrukare i Linde, står vid åkern som är full av ungefär en decimeter höga bönplantor som såddes i slutet av maj.

– Här har vi bruna bönor av sorten Katja, en gammal öländsk sort.
Hur mycket odlar du?
– 27 hektar. Vi började ifjol med en liten försöksodling på 5 hektar. Det lyckades ganska bra, så nu satsar vi mer i år, säger Sören Sandqvist.

Förra årets försöksodlingar var lyckade och lönsamma.

I år är det tre lantbrukare på Gotland som odlar 110 hektar bruna bönor.

Bönorna transporteras till Öland där de förpackas. Där odlar man bönor i större skala sen flera år tillbaka, men där behövs mer för att möta efterfrågan och då har man vänt blickarna mot Gotland.

– Det är trevligt att odla något som efterfrågas. Det tycker jag är jättekul. Och en ny gröda för mig som varit bonde i 40 år. Att ge sig på nåt nytt känns spännande, säger Sören Sandqvist.

På en åker i Lau visar Stefan Uddin på Hushållningssällskapet de låga gotlandslinsväxterna som odlas bland havren för att få stöd att växa.

– Här har vi havre och lins, gotlandslins, i samodling. Ifjol hade vi då på det här fältet bredvid 2 hektar, nu har de 7 hektar som de odlar på. De ökar hela tiden, så får vi se hur långt det går, säger Stefan Uddin.

Gotlandslinsen är en annan baljväxt som det odlas mer av här i Lau och i Vallstena, där man även försöksodlar gröna och röda linser.

Gotlandslinsen är en gammal sort som odlades förr på gotländska gårdar och finns nu på restauranger i Stockholm.

– När jordbruket utvecklades var linser kanske inte rationellt att odla utan man la ned den odlingen. Men nu är det en mattrend med närproducerat, proteingrödor och nyttig mat. Linser är väldigt nyttigt, säger Stefan Uddin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista