Gotlandsfärjan m/s Visby lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio
m/s Visby lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Inte ett enda barn har rest ensamt med Gotlandsfärjorna

1:52 min

Sedan i vintras kan barn resa ensamma på Gotlandsfärjorna mellan Nynäshamn och Visby. Men hittills har intresset för tjänsten varit minst sagt svalt.

– Hittills är det inga barn som har antagit den här möjligheten och valt att åka på det här sättet, säger Destination Gotlands vd Christer Bruzelius. 

Att barn ska kunna resa ensamma med Gotlandsfärjorna, ungefär som på flyget, är ett av kraven i Trafikverkets avtal med Destination Gotland. Sedan i vintras har därför en professionell barnpassare funnits ombord – men bara på fredagar, på en resa i vardera riktning.

Nicki Bjerkerot från Nannyakuten har varit med på flera resor under vintern – men eftersom hon inte haft några barn att passa, har hon i stället ordnat pysselstunder för barnen ombord. 

– De tycker att det är jättekul, det är många som kommer fram efteråt och tackar, säger hon. 

Efter sommaren ska Destination Gotland tillsammans med Trafikverket utvärdera tjänsten. Och Christer Bruzelius tror att den kommer att förändras och erbjudas vid behov i stället för på en fast veckodag. 

– Jag ser ju framför mig att vi tillsammans med Trafikverket gör en förändring, att man genom någon form av avropsförhållande gör det genom att vi får in bokningar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".