Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tilltänkt bryggeritomt i Österby, Visby.
Spendrups har redan i dag en depå på den tilltänkta platsen för det nya bryggeriet. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Lyssna
(1:35 min)

Avtal om nytt bryggeri ännu inte underskrivet

Publicerat torsdag 13 juli 2017 kl 15.15

Spendrups har ännu inte skrivit under avtalet med Region Gotland, om att bygga ett nytt bryggeri i Visby. Man vill bland annat titta närmare på vattenfrågan först.

– Det här är ett stort projekt där vi nu kommer att undersöka förutsättningarna, bland annat genom att titta på vattentillgången, och andra hållbarhetsaspekter, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups bryggeri. 

Den 15 juni godkände regionstyrelsen på Gotland det exploateringsavtal som innebär att Spendrups bryggeri får köpa en tomt på industriområdet Österby i Visby, för knappt 4 miljoner kronor. Detta för att Spendrups ska kunna bygga ett nytt bryggeri på tomten, åt dotterbolaget Gotlands bryggeri, istället för i Visby hamn, som var den ursprungliga planen.

Men, till skillnad från i det förra, havererade avtalet, så förbinder sig inte längre Region Gotland att leverera enbart grundvatten till bryggeriet, i en särskild ledning. Bryggeriet får nöja sig med samma dricksvatten som alla andra. Vilket kan innebära att det i framtiden, alla fall delvis, kommer bestå av avsaltat havsvatten.  

Hur påverkar det bryggeriplanerna, kan man brygga öl på vatten som innehåller avsaltat havsvatten? 

– Just hur det förhåller sig med avsaltat havsvatten, det kan jag faktiskt inte svara på. Men vattentillgången är just en sån viktig fråga som vi behöver titta på i det här projektet, säger Rose-Marie Hertzman. 

När tror du att vi vet om det blir något bryggeri på Lundbygatan i Österby? 

– Jag tror att styrelsemötet (Spendrups styrelse, reds anm.) är i slutet på augusti eller början på september och då bestämmer man hur vi går vidare i den här processen. 

Men kan man säga att inriktningen är att det skall bli av? 

– Inriktningen är den, men vi har inget beslut från styrelsen ännu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".