Regionen polisanmäler sopdumpning på Sudret

2:32 min

Gipsskivor, spis, diskmaskin och annat byggbråte dumpades i Alva, Hablingbo och Grötlingbo.

Det var i söndags som en husägare i Havdhem fick svar på en annons om att få grovsopor bortforslade till återvinningen. Han använde en app som förmedlar den typen av tjänster. Den som vill bli av med skräp annonserar via appen efter någon som mot betalning hämtar och kör bort det.

I det här fallet handlade det om gipsskivor, gamla hushållsmaskiner, en varmvattenberedare och annat bråte från en renovering. En person som svarat på annonsen åtog sig att hämta det för 3000 kronor. Men istället för att köra till återvinningen, som var stängd, dumpade personen enligt polisanmälan soporna i naturen.

Åke Edvinsson, miljöskyddshandläggare på Region Gotland, inspekterade dumpningsplatserna i början på veckan:

– Det var ganska chockartat för det var ganska mycket skräp. Precis allt som kan finns i ett hus var ju slängt. Det är mängdmässigt det största jag sett.

När husägaren fick veta att hans gamla skräp som identifierats via adresslappar på kartonger hade dykt upp på privat mark, tog han kontakt med företaget bakom appen. De flög ner personal till Gotland och såg till att skräpet till slut kom till återvinningen, säger Tim Bjelkstam, vd för företaget Tiptapp AB som skapat appen.

– Det var lite chockartat för oss också. Vi har haft 10 000 hämtningar och det här är första gången vi tvingas polisanmäla.

– För att få hämta saker och få ut ersättningen så måste man fylla i uppgifter om sig själv. I det här fallet har vi tydliga uppgifter vem det rör sig om, säger Tim Bjelkstam.

Husägaren säger till P4 Gotland att han nu hoppas att mannen som körde bort hans byggbråte åtalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista