Svårare att hitta nya familjehem

Det blir allt svårare att rekrytera familjehem. Därför tror kommunen att det kommer att behövas fler mindre institutioner framöver. Samtidigt som barn och ungdomar med behov av vård och omsorg ökar, ökar också kostnaderna för Gotlands kommun.
Under förra året placerades 84 barn och ungdomar i familjehem. Därutöver plaverade 38 i på hem för vård och boende. Tendensen är att fler barn- och ungdomar placeras i familjehem och under allt längre tid. Kostnaderna för kommunen fortsätter att öka, vilket också beror på att vårdhemmen höjt sina kostnader. Ett hem höjde kostnaderna med 40 procent, det andra med 12 procent. Samtidigt rapporterar polisen att vissa ungdomar som placerade i hem för vård och boende ofta rymmer. Ett fall som polisen redovisat avser en person som under några månader rymde åtta gånger från ett familjehem. Komrevs revisorer på Gotland har granskat placeringar på familjehem och HvB-hem. Och ger en bild av vilka rutiner som finns vid en placering, vilka problem som finns men lämnar inga synpunkter på vilke förbättringar som bör göras. Inte heller finns någon analys av vad som ligger bakom antalet familjehemsplaceringarna på Gotland. Rapporten kommer nu att redovisas vid nästa styrelsemöte med Gotlands vård och omsorgsnämnd nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".