Flundrenot - nygammal fiskemetod provas på Gotland

2:00 min

Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd vid SLU undersöker fiskemetoden flundrenot på Gotland. Om metoden införs igen kan yrkesfiskare slippa problem med säl.

Flundrenot användes förr i tiden på Gotland. På 1950-talet använde ett 50-tal båtar metoden innan båtarna blev större och nylonnät började användas. Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo vid länsstyrelsen i Gotlands län har länge velat att metoden undersöks och återinförs och nu jobbar lantbruksuniversitet SLU med det - som ett sälsäkert redskap.

– Nät är ett dukat bord för sälen, därför har vi jobbat i många år med alternativ. Fällor för lax och torskburar, men det räcker inte. Då är det här gamla redskapet flundrenot lämpligt, säger Sven-Gunnar Lunneryd vid SLU.

P4 Gotland följde med när han och kollegan Peter Ljungberg gick ut tillsammans med yrkesfiskaren Marcus Olofsson med hans gamla båt Clipp. Det kastade ut noten två gånger och fick totalt nära 130 flundror.

Det går till så att man kastar ut en boj med 400 meter lina. När linan är ute kastas en boj till i och sen flundrenoten. Då vänder man och kör tillbaka i en vid cirkel och lägger ut 400 meter lina till. När det är klart dras linorna in, och då skräms fisken in i noten. Ett kast tar 30-40 minuter, och det bästa försöket gav nära 100 flundror.

– Det är ju imponerande bra, det visar att det är på rätt väg. Det är bra fångst per tidsenhet, säger Rolf Gydemo.

Man fiskar på grunt vatten, men flundrenot räknas enligt dagens fiskeriregler som ett aktivt redskap, jämförbart med trålfiske, som bara får användas fyra nautiska mil från land, omkring 7,4 kilometer ut.

För att visa att flundrenot inte skadar bottnarna och livet där på samma sätt som en trål gör tar forskarna bottenprover före och efter försöken.