Internationellt intresse för försök med flundrenot på Gotland

2:42 min

I Danmark, Tyskland och Mexico är fiskare och myndigheter intresserade av flundrenot och andra fiskemetoder lantbruksuniversitetet testar i Östersjön.

I södra Östersjön vill man hitta metoder och redskap som inte tumlare och sjöfågel fastnar i, och forskarna på Kustlaboratoriet vid lantbruksuniversitetet SLU har haft besök från Danmark och Tyskland vid försöken med flundrenot.

– Det jobbar de väldigt mycket med, vi jobbar framför med det som ett sälsäkert redskap, men det här är både ock, säger Peter Ljungberg på SLU.

Även fiskare och myndigheter i Mexico är intresserade av de alternativa metoderna flundrenot, laxfällor och torskburar som testas i Östersjön. 

– Vaquita-tumlare är verkligen på randen till utrotning med ett 30-tal individer i världen. De har stängt ned hela nätfisket i Baja bukten i Californien, berättar han.

Ett kast med flundrenot tar ungefär en halvtimme så fisken som man är ute efter att fånga hinner dessutom inte bli stressad.

– Det här är erkänt den metod som ger den bästa kvalitén på fisken, säger Sven-Gunnar Lunneryd vid SLU.

Men även om försöken med flundrenot leder till att medtoden blir godkänd och återinförs så är det svårt att få den miljömärkt av tex MSC.

– Miljömärkningen när det gäller fisk har gått snett. Har man inte råd att betala då får man inte sin fisk märkt, fast den är fångad med mycket bättre metoder, säger Sven-Gunnar Lunneryd.