Victorias anmälan om diskriminering gav resultat

2:10 min

Synskadade Victoria Öjefors Quinn på Gotland anmälde Västra Götalandsregionen för diskriminering. Nu ska de ändra sina regler.

P4 Gotland har tidigare berättat om gotländskans anmälan när hon som utbildad skrivtolk inte fick arbeta på ett företag i Göteborg som Västra Götalandsregionen anlitat. Orsaken var att regionen vid en upphandling krävde att tolkar har körkort, och det saknar Victoria Öjefors Quinn som är synskadad.

– Då kunde jag ju inte jobba där, säger hon.

Arbetet som skrivtolk går ut på att skriva ned vad andra säger så att hörselskadade kan läsa det, till exempel på möten och i kontakter med myndigheter.

Efter anmälan inledde Diskrimineringsombudsmannen en granskning, något de gör i ungefär vart tionde fall. DO konstaterade att Victoria Öjefors Quinn inte blivit diskriminerad, men att upphandlingsreglerna i förlängningen kan leda till diskriminering.

– Det känns ju självklart jättebra! Oavsett om det är indirekt eller direkt så ska man inte diskrimineras av att andra sätter upp regler, säger hon.

Rent juridiskt är det så att om Västra Götalandsregionen nekat henne en anställning, då kunde det ha räknats som diskriminering. Men nu var det ett företag som inte kunde erbjuda uppdrag, på grund av körkortskravet.

– Det är en brist i lagen att det inte täcker in upphandlingsregler som man påverkas av, säger Victoria Öjefors Quinn som ändå ser det hela som en seger - eftersom upphandlingsreglerna ska ändras.