Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Abborre bland blåstång.
1 av 5
Blåstång och abborre. Foto: Ulf Bergström/SLU Aqua
Bent Jakobsson, markägare och boende vid Ekstakusten.
2 av 5
Bent Jakobsson vill att alla Ekstabor får lägga nät. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Sebastian Bolander
3 av 5
Sebastian Bolander på länsstyrelsen vill skydda tången. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Mats Holst, ordförande i Eksta tredje skifteslag.
4 av 5
Mats Holst säger att länsstyrelsen måste ändra sig. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Utsikt från Kronvalds med Lilla Karlsö
5 av 5
Kronvalds ligger mitt i naturreservatet Ekstakusten. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Länsstyrelsen vill skydda blåstång och snärjtång
3:23 min

Bottnen närmast land vid Ekstakusten har undersökts. Den är inte påverkad av människan, och så ska det förbli, enligt Sebastian Bolander på länsstyrelsen.

För att skydda bältena av blåstång och snärjtång vid Ekstakusten vill länsstyrelsen förbjuda fiske med nät inom 100 meter från land, något som gör markägare upprörda.

– Vi har väl aldrig förstört nån botten, i så fall är det sjön som förstör lika mycket när höststormarna kommer, säger Bernt Jakobsson i Eksta.

– Där finns det höga naturvärden, och då vill vi skydda det. Den undersöknings som gjorts redovisar att den är relativt fri från mänsklig påverkan, säger Sebastian Bolander som är naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Gotlands län.

Det borde tyda på att fisket som bedrivs idag inte skadar bottnen?

– Ja, så kan man ju tyda det, säger han.

Efter samtal med markägare i början av året skrev länsstyrelsen ett förslag som markägarna kunde lämna synpunkter på - vilket de också gjort. Enligt Mats Holst, ordförande i Eksta tredje skifteslag motsätter de sig regleringen av fisket, som inte togs upp i de samtalen.

Nu ska länsstyrelsen väga in synpunkterna som kommit in och skriva om förslaget. De har även fått synpunkter från Naturskyddsföreningen som vill ha hårdare regler än länsstyrelsens förslag. När det nya förslaget är klart ska alla som vill få tycka till.

– Det är mycket besökare i reservatet, så det är viktigt att allmänheten har möjlighet att säga till, och det hindrar inte att markägare eller skifteslaget kommer in med synpunkter där, säger Sebastian Bolander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".