Barnsäkerhet
Therése Livemo, Metha Nilsson och Erika Löthberg om barnsäkerhet. Foto: Erika Löthberg/Sveriges Radio

Första hjälpen på hemmaplan

3:01 min

Ramla ner från sängen, halka i trappan, bränna fingret på spisplattan. Olycksfall med barn hemma är något som drabbar många.

Therése Livemo, utbildare inom barnolycksfall på Gotland menar att det viktigaste man ska tänka på är att larma om olyckan är framme och att behålla lugnet.

– Om du som förälder stressar upp dig vid en olycka, kommer även barnet att bli rädd.

Om ett barn sätter i halsen är det bästa att låta det hosta i fred.

– Att hosta är det kraftfullaste sättet att få upp något fortsätter Therése. Om barnet inte kan hosta får man hjälpa till genom att ge fem kraftiga slag i ryggen och har inte det hjälpt gör man buktryck. Då knyter man sin hand, sätter tumsidan in i magen och den andra handen om handleden och trycker fem gånger.

För två år sedan var Metha Nilsson med om ett barn som satte i halsen. Hennes barnbarn var på besök och under tiden som maten tillagades hinner pojken få tag på en mintpastill och sätter i halsen.

– Han sätter i halsen direkt och börjar hulka. Man såg paniken i hans ögon och min dotter blev väldigt stressad, berättar Metha.

Hennes dotter blev panikslagen och dunkade sin son i ryggen utan resultat. Methas man utför då buktryck på barnet och då börjar han att skrika.

– Han skrek hysteriskt och hade ont förstås. Jag ringer sjukvården direkt och ambulansen var snabbt på plats. Allt slutade väl för barnet - som idag är en pigg femåring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".