Ung gotlänning demonstrerar mot utvisningar till Afghanistan

2:10 min

17-årige gotlänningen Erik Svensson är en av deltagarna i manifestationen på Medborgarplatsen som vill stoppa utvisningar till Afghanistan.

– Stämningen är ganska god, just nu är vi väl 200 här men igår var vi mer än 1000, säger han till P4 Gotland på torsdagseftermiddagen.

Demonstrationen inleddes i söndags på Mynttorget i Gamla stan men flyttades till Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm efter en attack med bengalisk eld från högerextremister. Men enligt Erik Svensson har det inte varit någon hotfull stämning sedan igår kväll när han anslöt.

– Det har varit ganska fridfullt här men det har varit någon person som kom och var lite uppkäftig, men man tog det lugnt och pratade med honom.

Själv hörde han om manifestationen på nyheterna och att det varit en attack. Då bestämde han sig för att åka dit själv och planerar att stanna kvar tills vidare.

– Jag vill visa mitt stöd. Jag hoppas att det leder till att alla utvisningar till Afghanistan upphör, säger Erik Svensson.

En av dem som kan komma att utvisas till Afghanistan är Najib Adine, som nu fått ett första avslagsbeslut på sin asylansökan.

– Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas. Det går inte att utvisa människor dit där det pågår ett krig, säger han.

Om Najib Adine får ett slutgiltigt avslagsbeslut tror han att han blir skickad till Afghanistan.

– Och det vill jag aldrig. Jag är född och uppvuxen i Iran, mina föräldrar kommer från Afghanistan. Jag har aldrig varit där.