Tändläkare undersöker barn.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Rätt att säga upp anställd men fel att avskeda

En anställd på Folktandvården gjorde på eget initiativ åldersbestämningar på asylsökandes tänder och skickade sedan resultatet till Migrationsverket.

Folktandvården sade då upp den anställde, vilket tingsrätten tycker var rätt beslut.

Det var när de asylsökande pojkarna var kallade till ordinare undersökning som den anställde passade på att åldersbestämma tänder, och uppgifterna skickade han sedan på eget bevåg till Migrationsverket.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att eftersom mannen skickat med namn och personnummer så har han brutit mot den sekretess som gäller för anställda inom vården. Det är allvarligt menar tingsrätten och skäl för uppsägning.

Däremot tycker rätten inte att det är så allvarligt att mannen skulle ha avskedats, och därför ska regionen betala skadestånd på 35 000 kronor och fem månaders uppsägningslön till den före detta anställde inom Folktandvården.

Både den fd. anställde och Regionen får betala sina rättegångskostnader själva.

* Det är stor skillnad mellan att bli avskedad och bli uppsagd. Vid ett avsked har du ingen uppsägningstid och måste lämna arbetsplatsen omgående och du har inte längre rätt till lön och andra anställningsförmåner. Vid en uppsägning arbetar du i normalfallet kvar under hela uppsägningstiden. En arbetsgivare får avskeda en anställd enbart om han eller hon grovt har misskött sin anställning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".