Vindkraftverk. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland
Vindkraftverk. Foto: Eleonor Svensson/SR Gotland

Nytt stort vindkraftverk överklagas

Planerna på att montera ner tre mindre vindkraftverk och istället sätta upp ett större vid Öndarve i När stöter på patrull.

Verket har fått klartecken från länsstyrelsens miljöprövningsenhet men både Naturskyddsföreningen på Gotland, en granne och föreningen Värna det gotländska kulturlandskapet överklagar till Mark- och miljödomstolen.

Det verk som planeras ska bli 150 meter högt och det oroar.

Naturskyddsföreningen vill för det första att verket inte ska byggas, men får Vindbolaget tillstånd måste först en inventering göras kring hur mycket fladdersmöss det finns i området. Det ska göras vid två tillfällen under en sommar, först därefter vet man om det är lämpligt att sätta upp verket på platsen, enligt Naturskyddsföreningen.

Föreningen Värna det Gotländska Kulturlandskapet vill inte heller se nåt nytt vindkraftverk och påpekar att eftersom en tredje kabel inte blir av så är anslutningen till näten starkt begränsat.

Grannen å sin sida tycker att frågan om örnar inte är tillräckligt utredd och att verket ska stå i ett av gotlands sista stora sammanhängande ostörda naturområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".