Mats Wejdmark med skolpersonal
Mats Wejdmark med skolpersonal. Foto: Karin Åström

Skolor satsar på undervisning utomhus

Karin Åström: Ett annat sätt att lära in
1:28 min

Skolorna i Garda och Stånga gör en satsning på naturpedagogik för att få eleverna att vistas mer utomhus, och att lära sig bättre.

Initiativet kommer från föräldraföreningen i Garda skola. De vill komma ifrån det klassiska - att sitta i en skolbänk under mattelektionen, eller att prata om naturen istället för att undersöka den. Det kan vara bra för barn som kanske har svårt att sitta still att kunna lära sig, säger Karin Åström, som är med i föräldraföreningen.

Under måndagen bjöds naturskoleläraren Mats Wejdmark in från Nynäshamn för att utbilda personalen, och visa hur man kan tänka när man ska flytta ut eleverna.

Mats Wejdmark och hans kollegors filosofi är att eleverna måste komma ut och röra på sig mer - och deras erfarenhet är också att dom lär sig bättre utomhus.

Just i Garda har man satsat mycket på en rik skolgårdsmiljö med en damm där salamandlar, baggar och spindlar trivs. Frida Ljunggren är lärare i Stånga skola och kommer att undervisa i engelska och svenska till hösten. Hon fick med sig många konkreta övningar som hon kommer att använda sig av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".