Erling Hedenius.
Erling Hedenius är chefsöverläkare för psykiatrin, Region Gotland. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Patienter som själva bestämmer om inläggning mår bättre

2:20 min

Under ett par års tid har så kallad självvald inläggning testats inom psykiatrin på Gotland.

Enligt Erling Hedenius, Region Gotlands chefsöverläkare för psykiatrin, har metoden bara inneburit fördelar. Framför allt för patienterna. 

– De mår bättre, känner bättre trygghet. Och om man dessutom kan minska lidandet i form av antalet vårddagar och andelen tvångsvård så är det ju verkligen en vinst för alla. 

Enligt en färsk studie från psykiatrin i Stockholm, halverades antalet vårddagar för en grupp patienter som själva fått bestämma när de vill lägga in sig för vård. Och behovet att tvångsvård minskade med hela två tredjedelar.

Studien från Stockholm bekräftar den bild som chefsöverläkare Erling Hedenius har av metoden, som i liten skala testats även på Gotland. Med självvald inläggning kan patienten söka vård tidigare, redan när varningstecknen på en annalkande psykos visar sig, berättar han. 

– Här handlar det om att föregripa, göra tydliga behandlingsplaner. Vi pratar ofta i psykosgruppen att man måste identifiera tidiga tecken och det kan vara allt från att tankarna börjar gå fort eller att man sover sämre några dagar i rad. Och då är det jätteviktigt att man följer behandlingsplanen och lägger in sig och kan korrigera innan ett psykosgenombrott kommer. 

Erfarenheterna hittills av självvald inläggning på Gotland är goda och mycket positiva, enligt Erling Hedenius. 

– Jag har inte något negativt att säga om det hittills utan min erfarenhet går helt i linje med de studier som finns. Att det både minskar antalet vårddygn och minskar antalet tvångsåtgärder. 

Det låter som om det även kan finnas en ekonomisk vinst i detta? 

– Jo, det blir ju en ekonomisk vinst sekundärt, om siffrorna från Stockholm stämmer. Med halverat antal vårddagar så är det ju en stor ekonomisk vinst, så är det ju. Men syftet med det här från början var inte det, säger Erling Hedenius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".