Evert Eriksson berättar om sin resa till Nordkorea och ger boktips.
1 av 2
Evert Eriksson rekommenderar böcker om vardagslivet i Nordkorea, det är tyvärr det som är svårast att få en inblick i när man är där, berättar han. Foto: Stina Kätting
Evert Erikssons boktips
2 av 2
Evert Erikssons boktips Foto: Stina Kätting

Nordkorea från insidan

Evert Erikssons reseskildring
2:13 min

Nordkorea är ett av världens mest isolerade länder, men gotlänningen Evert Eriksson reste dit med sin bokklubb för två år sedan.

– Vi fick inte se någonting som regimen inte ville att vi skulle se, säger Evert Eriksson, som ändå tyckte att det var en minnesvärd och spännande resa.

Det finns inga guideböcker utan man får förlita sig på vad tidigare resenärer har att berätta och det fåtal berättelser av Nordkoreaner som lyckats bli publicerade i väst. Som tur är jobbar Evert på Almedalsbiblioteket och kan ge boktips för den som blir sugen på att resa dit. Han väljer böcker som handlar om det som han inte fick se när han var där, det Nordkoreanska vardagslivet:

"Anklagelsen - förbjudna berättelser från Nordkorea", skriven av den Nordkoreanska författaren Bandi och "Inget att avundas -vardagsliv i Nordkorea", av Barbara Demick

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".