Tomas Lund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Tomas Lund. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Gotland i topp för solcellsstödet

2:20 min

Intresset för solceller är stort på Gotland. Gotland är nu det län som fått mest stöd per invånare för att installera solceller.

Tomas Lund satte upp solcellspaneler på gården i Högklint i december.

– Hälften är på garaget och hälften är på magasinet. Sammanlagt är det ungefär 130 kvadratmeter och 21 kilowatt. Det ska ge ungefär två tredjedelar av vår årsförbrukning om det håller vad det lovar. Så här långt ser det ut som levererar vad prognosen har sagt, säger Tomas Lund.
– Att vi har gjort det här är ett miljöprojekt. Det är så himla roligt att stå och titta på solcellerna och veta att de producerar el på ett grönt sätt. Jag är ute och läser av nästan varje dag, fortsätter han.

Sen solcellsstödet infördes 2009 har 130 ansökningar beviljats på Gotland på totalt 14,5 miljoner kronor. Det betyder att att Gotland har fått 252 kronor per invånare, vilket alltså är mer än något annat län.

Trots att Gotland är det absolut minsta länet så är det fyra län som har fått mindre pengar i solcellsstöd.

Att vi på Gotland ligger i topp glädjer Anna Bäckstäde, energirådgivare på Region Gotland.

– Det är jätteroligt. För vi har genom åren satsat på att få ut information till allmänheten och Gotland har ju jättebra förutsättningar för solel också. Många ser att det är lönsamt att installera. Vi får ju kanske 10-20 procent bättre i utbyte här på Gotland än på fastlandet, det gör kalkylen ännu bättre, säger Anna Bäckstäde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".