Man blåser i alkolås.
Man blåser i alkolås. Foto: Anders Wiklund / TT

Regionen kräver bara alkolås från inköpta företag

1:31 min

Region Gotland har inget eget krav alkolås på sina tjänstebilar. Däremot finns kravet när de köper in företag som sköter färdtjänst och skolbussar.

Trots att statliga myndigheter har krav på sig att öka antalet alkolås på sina tjänstebilar, finns inga sådana krav på landets kommuner. När det gäller upphandlingar av tjänster som färdtjänst och skolbussar har Region Gotland valt att kräva alkolås. Men på de bilar som används av regionens egen personal har man det inte. Det finns det heller inget krav på.

– Det finns inget politiskt beslut att det ska vara alkolås i våra bilar. Utifrån regionens ekonomiska läge har vi gjort bedömningen att det är för dyrt. För 300 fordon handlar det om 3,5 miljoner kronor bara för låsen, säger Anders Ylipää fordonsstrateg inom Region Gotland.

Samtidigt, säger Anders Ylipää, så finns det en annan typ av missbruk som ökar i hela landet och som alkolås inte hjälper för; drograttfylleri. På Gotland har polisen hittills i år gjort 32 ingripanden mot misstänkt drograttfylleri i år, jämfört med 52 för hela 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".