Lan Köhn, HR-chef.
Lana Köhn, HR-chef på teknikförvaltningen. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio

Brist på ingenjörer kan sinka VA-utbyggnad

2:00 min

Svårigheterna att rekrytera tekniker och ingenjörer kan påverka de stora utbyggnadsprojekt som ska förse gotlänningarna med vatten.

Det är inte bara inom vård, skola och omsorg som det är svårt för Region Gotland att rekrytera personal. Även bristen på tekniker och ingenjörer är stor. Något som i sin tur kan komma att försena de stora projekt som ska förse gotlänningarna med vatten. 

– Vi saknar befattningshavare på flera tjänster. Bland annat ingenjörstjänster, teknikertjänster, samhällsvetare, trafikplanerare i kollektivtrafik och så vidare, berättar Lena Köhn, HR-chef på Region Gotlands teknikförvaltning. 

Inom de kommande fem åren räknar Region Gotlands teknikförvaltning dessutom med att över 50 av de cirka 300 medarbetarna kommer att gå i pension. Samtidigt har konkurrensen från den privata sektorn ökat, och det blir allt vanligare att förvaltningens personal söker andra jobb. Bland annat för att få bättre lön. 

– Det har vi sett mer av på senare år och det har att göra med högkonjunkturen som råder i den här branschen. Och att nya teknikkonsultföretag har etablerats på Gotland. Det har gett en ny arbetsmarknad för våra medarbetare som såklart också söker sig andra jobb, säger Lena Köhn. 

Hur löser ni det? Å ena sidan finns det konkurrens och ni ska kunna erbjuda bra löner. Samtidigt så har teknikförvaltningen precis som alla andra inom Region Gotland hårda besparingskrav på sig. 

– Ja. Det är en balansgång, men nu tycker jag att vi har sett ett politiskt trendbrott där man har bestämt sig för att satsa på de här grupperna så att vi blir konkurrenskraftiga med marknaderna runt om oss. 

Men det borde påverka er budget? 

– Ja, det gör det. Men kan vi inte utföra uppdragen och måste ta in konsulter så blir det ännu dyrare. 

Teknikförvaltningen har ju en mycket viktig roll när det handlar om vattenfrågan och det finns omfattande utbyggnadsplaner för att lösa den. Kan utbyggnadsplanerna påverkas av svårigheterna att rekrytera ingenjörer och tekniker? 

– Ja, det kan de göra. Och det är nyckelpersoner som är väldigt viktiga för oss att ha, för att kunna driva projekten framåt. Så det är inte jättemånga, men det är de här specifika, speciella kompetenserna, säger Lena Köhn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".