Henrik Jakobsson, blivande polis. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio.
Henrik Jakobsson i Hemse påbörjar nu sin polisutbildning på distans. Foto: Katarina Hedström

Distansutbildning gör att Henrik kan lämna skogen och bli polis

2:29 min

Elever behöver inte längre åka till Katrineholm för att lära sig blåljuskörning och vapenhantering. Nu finns instruktörer på Gotland i färdighetsämnen.

– Det var ju det bästa som kunde hända att utbildningen ges på distans, säger Henrik Jakobsson. Det känns som om de faktiskt lagt manken till och försökt lösa det så bra som möjligt för oss som bor och har familjen på Gotland, säger han.

Det är Linnéuniversitetet i Växjö som nu ger den distansutbildning till polis som Henrik Jakobsson påbörjar på måndag. Han och den andra distanseleven på Gotland blir lite av testpiloter för det nya greppet att studera på distans; med träffar på Campus i Växjö en gång per månad, men resten av studietiden förlagd ömsom till klassrum på nätet, eller i verkligheten i Visby. De slipper att ta sig till Katrineholm, resor som andra distanselever fått göra för utbildning i de så kallade färdighetsämnena; till exempel bilkörning och vapenhantering.

Nu kommer istället Visby att bli platsen för utbildningen ett par dagar i veckan, varannan vecka.

Elisabeth Selin är jurist vid Polisen på Gotland och hon tror att det kommer att bli lättare att rekrytera poliser på Gotland nu, när instruktörer finns för att utbilda distanseleverna på plats i Visby. Men Gotland kommer att snegla lite mot fastlandet för att rigga det hela.

– Vi samverkar med region öst om det här och får ta del av deras utbildningsprogram och det upplägg som de gjort.

Och Henrik Jakobsson vet redan nu att han kommer att göra sin aspiranttjänstgöring på Gotland när det väl blir dags för färdighetsträning.

– Förut visste du inte var du hamnade någonstans; du kunde bli tillsagd att åka upp till Haparanda ett halvår, säger Henrik och tror att den tidigare ovissheten kring tjänstgöringsort bidragit till att det varit svårt att locka sökande, som har familj, till polisutbildningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".