Henrik Jakobsson, blivande polis. Foto:Katarina  Hedström/Sveriges Radio.
Henrik Jakobsson, blivande polis. Foto: Katarina Hedström

Henrik Jakobsson distansutbildar sig till polis

6:59 min

Nu tänker han lägga undan motorsågen ett tag. Röjsågen också. Nu börjar distansutbildningen till polis för Henrik Jakobsson i Hemse.

Från att ha gått i skogen - jobbat i familjens skogsentreprenad-företag - tänker Henrik Jakobsson nu sikta på ett annat jobb. Han är 29 år, bor i Hemse, småbarnsförälder. Det är inte helt lätt att flytta på sig då - börja på någon utbildning. Men nu sätter han sig i skolbänken på Linnéuniversitetet i Växjö när distansutbildningen till polis börjar. Att utbildningen sker på distans - fast nu med undervisning förlagd också till Visby gör det ju lättare nu att förverkliga drömmen om att bli polis.

Han har drömt om att bli polis länge och säger att nu vill han "göra skillnad". Jobbiga situationer som egentligen ingen annan vill ta i - då får man faktiskt kliva fram och finnas där för andra, helt enkelt, säger Henrik. 

Han är med i hemvärnet och har i den rollen varit med i eftersök av försvunna.

-Det är en svårbeskrivlig känsla att faktiskt vara den som hittar personen och ser anhöriga bli lyckliga. Det är en må-bra-känsla som är svår att finna någon annanstans, säger Henrik Jakobsson som nu har 2,5 års utbildning framför sig innan han är polis.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".