humla i stockros
Humla i stockros. Foto: Hasse Holmberg/TT

Färre insekter efter torka och kyla

2:13 min

Framförallt klimat och väder har gjort att en del insektssorter minskat i år, säger Christer Björkman vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

– Getingar och humlor till exempel, det har nog varit väldigt lite sådana. Med all säkerhet så har det att göra med att det har varit ganska kallt vissa perioder på året och att det varit ganska torrt, säger Christer Björkman, som är professor i skogsentomologi.

Exakt vilka insekter som minskat mest och hur mycket vet ingen, säger Christer Björkman. Men på Gotland har en nederbördsfattig vinter i kombination med flera köldknäppar under vår och försommar slagit hårt mot vissa insekter som varit särskilt sårbara just då. Och det har lett till sämre skörd, av till exempel vissa frukt- och bärsorter.

Medan andra insekter har istället gynnats av årets svängiga väder och lett till lokala invasioner i landet av skalbaggar och bladlöss, enligt Christer Björkman. Han tror att man får räkna med en viss variation mellan åren, men är bekymrad över hur klimatförändringar på sikt kan göra det tufft för vissa insekter att överleva. Förutom klimatförändringarna ser han den minskande biologiska mångfalden som det största hotet mot vissa insekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".