Sjukhuskorridor. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Sjukhuskorridor. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland

Brandsäkerheten på lasarettet kritiseras

1:59 min

En överläkare pekar på allvarliga brister efter förra veckans brand på Visby lasarett. Larmet gick inte igång och personal kunde inte larma eller släcka.

Det var en diskmaskin som brann på Visby lasarett vid en operationsavdelning på våning fem. I en avvikelserapport reagerar en överläkare mot att personalen saknade kunskap och att det inte fanns fungerande rutiner för att stänga av gasen och stänga branddörrar.

– Personalen på sjukhuset har utbildning, sen vet jag inte exakt det här personerna när de senast gick sin brandutbildning säger Börje Martell som är miljö- och säkerhetsansvarig vid Visby lasarett.

När det började brinna stod personalen handfallen enligt rapporten. Det var eldslågor och kraftig rökutveckling, men ingen tryckte på automatlarmet. Dessutom utlöstes inte brandvarnaren.

– Vi har kommit så långt att vi sett på den tekniska utrustningen. Det är ett diskutrymme, därför har man ingen rökdetektor. Man har en värmedetektor, och så varmt blev det aldrig, säger Börje Martell.

Efter att någon till slut ringt larmnumret 112, dröjde det mycket lång tid innan brandkåren kom eftersom SOS inte hittade den så kallade belägenhetsadressen för lasarettet. Då hade en fastighetsskötare som var på våningen under redan släckt branden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".