Blommande åkerkanter godis för insekterna

2:10 min

Trots en insektsfattig sommar surrar det ordentligt på Andreas Nypelius åker i Lokrume. Han hoppas att hans blommande åkerkanter ska ge ökad pollinering och därmed en bättre skörd.

Sommaren 2017 har varit ovanligt insektsfattig. Klimatförändringar och minskad biologisk mångfald ligger bakom minskningen och den får konsekvenser.

Färre insekter betyder mindre pollinering och sämre skörd. För att råda bot på det har Andreas Nypelius vid Nyplings i Lokrume planterat pollinerande växter som honungsört, gul sötväppling, humleluzern och käringtand vid åkerkanten.

– Dels är det för att gynna de pollinatörer vi har i naturen som hjälper oss lantbrukare väldigt mycket och så är det ett fint inslag i landskapet tycker jag, säger han.

Än märker han ingen skillnad. Men han hoppas förstås att blommorna inte bara ska vara vackra.

– Tanken är att den här kanten ska ligga ett par år och att vi ska så in fler åkerremsor runtom på gården och på sikt få fler pollinerare som kan bidra till skörden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista