Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Niclas Larsen
Niclas Larsen var kriminalinsatschef under Almedalskommenteringen och förundersökningsledare för de polisanmälningar som gjordes under Almedalsveckan. Foto: Johan Hellström/Sveriges Radio
Lyssna
(2:00 min)

Polisen vill få händelser under NMR:s närvaro i Almedalen prövade

Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 05.00

Polisen tycker att rättsläget om vad som är hets mot folkgrupp är oklart, och vill att tre händelser i förbindelse med Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen prövas.

Är det hets mot folkgrupp att skandera "hell seger" och att med knuten näve höja högerarmen? Och var går gränsen för vilka symboler som får användas?

Nu vill polisen att en domstol prövar tre av de polisanmälningar gjordes under årets Almedalsvecka. 

– Det här är av stort samhällsintresse, så det är klart att vi vänder på varenda sten för att titta på om det är brott som har begåtts. Vi tittar på symboler, gester och vissa uttalanden, berättar polisens förundersökningsledare samt kriminalinsatschef under Almedalskommenteringen, Niclas Larsen. 

Vilka handlingar är det vi pratar om? 

– Det är bland annat ett uttryck som vi har uppfattat som hell seger, som vi ska titta på om det är brottsligt att uttala. 

Och det är en sorts svensk översättning av sieg heil? 

– Alltså, det är väl det som utredningen ska ta fasta på. Vad det är för form av översättning och vad det betyder. Och om det kan vara hets mot folkgrupp, säger Niclas Larsen. 

Den gest som polisen vill få prövad är det som i tidigare rättsfall beskrivits som en modifierad Hitlerhälsning, där näven hålls knuten och armen höjs. 

– Ja, om det är en Hitlerhälsning eller ej, eller att den kan liknas vid en sådan, det är det som polisen med hjälp av åklagare ska utreda. Vi får se om vi landar i att det kan vara så att det är brottsligt eller ej. 

Hur ser bevisläget ut i de här fallen? 

– Bedömningen är att om det är brott så har vi väldigt goda förutsättningar att identifiera skäligen misstänkta. För vi har haft tillgång till väldigt mycket kameror, bland annat fasta kameror som fanns under Almedalen. 

Kan ett eventuellt framtida avgörande av de här frågorna i en domstol komma att påverka polisens arbete i framtiden? 

– Det är lite tidigt att säga. Men det råder ett litet vakuum här, där vi normalt polistaktiskt inte riktigt har ingripit i varje fall. Men absolut är det så att om det går så långt som till tingsrätt eller hovrätt sedermera, att vi får domar på något av det här... Det är klart att man polistaktiskt kanske måste ändra om. Man får ju inte begå brott som polis står och tittar på, utan det är klart att det kan ske förändringar då, säger Niclas Larsen. 

Förutom dessa tre fall utreds fortfarande ytterligare fyra av de arton polisanmälningar som gjordes under Almedalsveckan. Övriga har lagts ned. 

Nästa steg i processen för att få de tre fallen prövade i domstol är att de överlämnas till en åklagare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".